Vuosi 2019 on ollut haasteellinen monella tapaa. Osittain kaupungin toimista riippumattomista syistä talousarviossa ei ole pystytty. Verotusjärjestelmän uudistuksen
ongelmat ovat kurittaneet kuntataloutta saamatta jääneinä verotuloina. On kuitenkin syytä huomata, että nämä tulot eivät jää kokonaan saamatta, vaan tilitetään kunnille viivästyneinä.

Sote-kulujen kasvu on ollut voimakasta. Kustannusten kasvupainetta on ollut jo pitempään, ja tänä vuonna ne ovat lähteneet purkautumaan voimakkaasti. Raahe ei ole tässä yksin, vaan asia koskee koko Suomen kuntakenttää.

Ensi vuonnakin talousarviossa pysyminen tulee olemaan haasteellista. Olisi pyrittävä tilanteeseen, jossa talousarvio on realistinen, ja riittää kattamaan koko vuoden
menotarpeen. Tähän ei olla kuitenkaan viime vuosina päästy, vaan lisätalousarvioita on jouduttu myöntämään myös ihan jokapäiväisten palvelujen rahoittamiseen. Tämä on ongelmallista, koska lisätalousarvio on tarkoitettu ensisijaisesti yllättävien ja ennakoimattomien kustannusten kattamiseen.

Hyväksyessään valtuusto tämän talousarvioesityksen myöntää myös samalla, että ihan kaikkeen totuttuun ei ole enää varaa kustannusten noustessa. Se tulee näkymään kuntalaisten palvelutasossa vuonna 2020.

Haluan esittää erittäin vakavan huolen talousarviosta varhaiskasvatuspalveluiden osalta. Meillä on erittäin laadukas ja hyvin toimiva varhaiskasvatus, joka kestää vertailun muihin kuntiin. Myöskään subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajoittamiseen Raahen kaupunki ei varsinaisesti lähtenyt mukaan, ja tämä on hyvä asia, sillä vuoden vaihteessa lakien muuttuessa tämä oikeus palautuu joka tapauksessa. Kuitenkin kentältä on kuulunut viestiä, että tällä hetkellä varhaiskasvatuspalveluiden neljän (4) kuukauden palvelulupaus ei toteudu, vaan hoitopaikkaa voi joutua jonottamaan huomattavastikin pitempään. Tämä on erittäin ongelmallista varsinkin perheissä, joissa vanhemman / vanhempien on tarkoitus palata työelämään. Työllisyysasteen nostaminen on ensisijaisen tärkeää, jotta selviämme
velvoitteista jatkossakin, ja tämä muodostunut tilanne tulee ratkaista välittömästi.

Konserniyhtiöiden valtuustoon nähden sitovissa tavoitteissa huomio kiinnittyy osinkovaatimuksiin. Omistajalla on oikeus asettaa tällaisia vaatimuksia, ja ne ovat joskus ihan hyvin perusteltavissa. Raahen Energia Oy:n ja Raahen Vesi Oy:n osalta vaatimus on kuitenkin ongelmallinen, koska se lisää hintojen korotuspaineita. Nämä mahdolliset korotukset nyt jo julkitulleiden sähkönsiirron hinnankorotusten kanssa aiheuttavat valtavan paineen tilapalvelujen talousarviolle. Käytännössä siis iso osa osingosta on rahan siirtoa taskusta toiseen.

Siksi vihreä valtuustoryhmä esittää, että osinkotavoite poistetaan talousarviosta Raahen Energia Oy:n, Raahen Vesi Oy:n ja Raahen Satama Oy:n osalta.