Harri Kiviniityn esittämä vihreiden valtuustoryhmän aloite 28.8.2017

Tällä hetkellä vegaaneilla tarjotaan vegaaniruokavaihtoehto kouluissa yläluokilta alkaen sitä erikseen pyydettäessä. Vegaaneja voi olla kuitenkin eri ikäryhmissä, aina päiväkoti ikäisistä vanhuksiin asti. Palvelutarjonnan pitäisikin mukautua tähän tarpeeseen ja tarjota vegaaniruokaa kaikille ikäluokille.

Pohjimmiltaan kyse on tasa-arvosta. Vegaaniruokailijoille tulisi tarjota yhtäläisyydet mahdollisuudet ruokailuun kaupungin palveluissa. Nyt pahimmassa tapauksessa ollaan tilanteessa, jossa esimerkiksi koululaiselta jää kouluruokailu väliin. Tämä ei ole tarkoituksenmukaista koululaisen jaksamisen kannalta. Ei voida myöskään olettaa, että eettiset valinnat vaihtuvat toisiksi päivän aikana.

Esitämmekin, että vegaani vaihtoehto ulotetaan kattamaan kaikki kaupungin palvelut. Sisältäen niin päiväkodit, koulut kuin vanhuspalvelut. Tämän hetkisestä rajauksesta vegaaniruoan tarjoamisesta yläluokilta alkaen luovutaan ja muutetaan se siten, että vegaaniruokaa on saatavissa sitä haluavalle.

Esitämme myös, että vegaanivaihtoehto on päivittäin tarjolla yläluokilta alkaen ilman erillistä pyyntöä. Tämän ikäiset nuoret tarkastelevat jo valintojaan eettisistä ja ekologisista näkökulmista. Näin ollen on perusteltua, että heille tuo valinta mahdollistetaan myös ruokailun osalta.

Me allekirjoittaneet esitämme, että Raahen kaupunki selvittää mahdollisuuden tarjota vegaaniruokaa kaikissa kaupungin palveluissa, sekä sen tarjoamisen päivittäin ilman erillistä pyyntöä yläluokilta alkaen.