Aloitin yliopisto-opinnot Oulun yliopistolla noin kuukausi sitten. Kuljen koulussa Raahesta käsin mutta liikuntani olen siirtänyt Ouluun. Tämä johtuu siitä yksinkertaisesta syystä, että liikuntapalvelujen saatavuus ja hinta ovat opiskelijan näkökulmasta parempia.

Opiskelija Oulussa saa hankkimalla Sporttipassin käytännössä vuoden liikunnat 50€ hintaan. Sporttipassi on Oulun alueen koulujen yhteishanke, jolla tuetaan opiskelijoiden liikuntaa. Myös kaupunki on tullut asiassa vastaan. Ilmaisia liikuntavuoroja kaupungin liikuntapaikoilla jokaisena viikonpäivänä. Oulun yksityiset kuntosalit ja liikuntapalvelujen tarjoajat, myöntävät myös alennuksia Sporttipassin omistaville.

Oulun kaupungin vastaantulo ei pääty tähän. Kuukausikortti uintiin, kuntosalille tai sulkapalloon maksaa, ilman passiakin, 25€/kk ja kertamaksu 3,20€ työttömille, opiskelijoille tai eläkeläisille.

Kävin pari viikkoa sitten Raahessa kuntosalilla. Kello oli yli kuuden ja Raahela ei ollut enää auki yleisölle. Liikuntahalli oli vielä auki mutta siellä oli sama maksu kaikille, ei siis alennusta opiskelijoille. Olin valmis maksamaan neljän euron kertamaksun mutta kortti ei käynyt maksuvälineenä. Lopulta pääsin kuntosalille Vesipekkaan mutta opiskelijahinta oli naurettavan kallis, viisi euroa.

Kaikki huomaavat yllä olevan esimerkin ongelman. Edulliset julkiset liikuntapalvelut eivät toteudu Raahessa, eikä niiden saatavuus ole häävi. Arkipäivinä Raahela ja liikuntahalli sulkeutuvat 18-20 ja viikonloppuisin ne eivät ole auki ollenkaan. Kuukausikortin saa edullisimmillaan liikuntahallille 26€ ja Raahelaan 30€, kertamaksu on molemmissa sama 4€. Uimahalli on auki jokaisena viikonpäivänä mutta kertamaksu on korkea 5,5€ ja kuukausikortti 32€, eikä sama kortti käy uintiin ja kuntosaliin.

En tiedä tarkalleen, että miksi Oulun kaupunki on päättänyt olla näin avokätinen. Uskoisin kyseessä olevan kaupungin halun edistää asukkaidensa terveyttä tuloluokasta riippumatta. Mukana on tietysti myös koulujen halu panostaa opiskelijoiden liikuntaan. Edulliset liikuntapalvelut eivät kilpaile suoraan yksityisten kanssa, sillä niissä on laadukkaampi ja monipuolisempi tarjonta. Joku voi nyt miettiä, että euromääräisesti kyseessä ei ole isoista summista. Pienituloisille nuo eurot ovat tärkeitä, varsinkin nyt kun opintotukea ja muita vähimmäisetuuksia on päätetty leikata. Myös johdonmukaisuus puuttuu Raahen liikuntapalveluista. Miksi aukioloajat ovat näin heikot ja miksi hinnat eivät ole yhdenmukaisia?

Koululiikunta on vähenemään päin ja siksi olisi tärkeää, että opiskelijoilla on realistinen mahdollisuus käyttää liikuntapalveluja myös vapaa-ajallaan. Nyt tämä ei toteudu Raahessa parhaalla mahdollisella tavalla. Kaivattaisiin rohkeutta ja näkemystä Oulun tapaan, ja varmistaa liikuntapalvelujen saatavuus kaikille ihmisryhmille. Me olemme jo menettämässä nuoria kaupungistamme, käännetään tuo kehitys.

Julkaistu Raahen Seudussa.