Koronapandemian puhjetessa Suomi valitsi aivan oikein strategiaksi suojella ihmishenkiä ensin ja vasta sitten katsoa taloustilanne. Samaa inhimillistä lähestymistapaa olisi toivonut Raahen päättäjiltä koulutilakysymyksissä. Tätä lähestymistapaa olisi itse asiassa tarvittu jo vuosia sitten.

Pattasten koulua on korjattu ja kursittu kasaan käytännössä siitä lähtien, kun reilu 15 vuotta sitten peruskorjaus valmistui. Henkilökunnan ja lasten oirehtiminen on vain lisääntynyt ja pahentunut vuosien saatossa, korjauksiin käytetyt rahat eivät ole ratkaisua tuoneet. Varmasti kaikki mahdollinen on tehty. Korjauksiin ja koulun tekohengittämiseen käytetyillä rahoilla olisi jo rakentanut pitkän pätkän uutta koulua. Samankaltaisen tilanteen äärellä ollaan Koivuluodon koulun Kummatin toimipisteessä.

Tahtotila asioiden ratkaisemiseen on ollut poliittisten päättäjiemme käsissä. Viimein keväällä valoa alkoi näkyä tunnelin päässä. Perustettiin poliittinen ohjausryhmä, jossa kaikilla valtuustoryhmillä oli edustus joko suoraan tai välillisesti. Tarkoituksena oli ratkaista nämä tilakysymykset kerralla ja viivyttelemättä. Ryhmässä tehdyn työn perusteella Rakennetun ympäristön lautakunta ja Tulevaisuuslautakunta hyväksyivät yksimielisesti toimenpiteet kaupunginvaltuuston hyväksyttäviksi. Tarkoitus oli, että syksyllä Kummatin ja Pattasten koulujen lapset, nuoret ja henkilökunta työskentelisivät turvallisissa ja terveellisissä tiloissa.

Pidettiin siis pitkä liuta ylimääräisiä kokouksia, siirreltiin kesäsuunnitelmia ja –lomia, jotta syksyllä kaikki olisi paremmin. Laajan poliittisen ja viranhaltijoiden tekemän valmistelun pohjalta yhteisymmärrys näytti syntyneen. Tämä yhteisymmärrys ei kuitenkaan kelvannut kaupunginhallitukselle, joka päätti, että ei asialla ilmeisesti niin kiire olekaan, palataanpa asiaan syksyllä.

Kaupunginvaltuusto ylimpänä päättävänä toimielimenä ei vieläkään päässyt ottamaan asiaan kantaa ja tekemään tarvittavia päätöksiä. Näin koronakeväänä on ollut jossain määrin ymmärrettävää ja hyväksyttävää, että kaupunginvaltuusto ei ole juuri kokoontunut, vaikka tekniset edellytykset  kokouksille olisi olleet kyllä. Valtuustolla on kuitenkin kaupungissamme ylin päätäntävalta, eikä sitä voi jatkuvasti sivuuttaa näin isoissa kysymyksissä.

Koulutilakysymyksissä on nyt kyse ihmisten terveydestä. Tämä vuosia jatkunut tilanne on sietämätön, ja aiheuttaa tulevaisuudessa suuret kustannukset terveydenhuollolle, kun pilaamme lastemme terveyden jo ensi metreillä. Inhimillisille kärsimyksille ei voi laskea edes hintaa.

Vaadimme, että asia ratkaistaan nyt ja kertakaikkisesti, poliittiselle pelille ei ole tässä asiassa mitään sijaa.

Maarit Lampela, kaupunginvaltuutettu (vihr.)
Seppo Sorvari, varavaltuutettu, Vihreiden kunnallisjärjestön pj.