Raahelaiset yrittäjät ja kaupunkilaiset ovat tuoneet julki huolensa kivijalkaliikkeiden katoamisesta ja sitä myötä keskustan autioitumisesta. Nettikauppa on varmasti iso syy tähän: tilaus on helppo tehdä kotisohvalta ja tuotteet palauttaa tarvittaessa käytännössä maksutta.

Nettikaupassa on myös ongelma. Tavarat liikkuvat edes takaisin pitkin Suomea ja maailmaa, ennen kuin päätyvät kuluttajalle ja pahimmassa tapauksessa tuote vielä palautetaan ja se joutuu ehkä tuhottavaksi. Totaalista resurssien haaskausta, eikä missään nimessä ympäristö- ja ilmastoystävällistä. Lisäksi hallitusohjelmaan on kirjoitettu, että arvonlisäverovapausraja poistetaan EU:n ulkopuolelta tehtävistä ostoksista. Tavoite on tukea kotimaista kysyntää.

Olen vieraillut Savonmaalla mm. Iisalmessa usein. Iisalmi on noin Raahen kokoinen kaupunki, mutta liike-elämä kukoistaa siellä ihan toisella tavalla. Siellä on nimittäin iskostunut ihmisten mieliin, että muualta ei osteta, vaan tuetaan omaa kaupunkia.

Siksi esitänkin, että yhteistyössä yrittäjien kanssa käynnistetään Osta Raahesta –kampanja. Istutetaan tuo savolainen ajattelutapa omien suosimisesta myös Raaheen.17